Pastinaak: soms nog te vinden in de supermarkt

Vergeten groenten en kruiden

Met deze term worden groenten aangeduid die ‘vroeger’ heel normaal waren in het Nederlandse menu, maar tegenwoordig vrijwel niet meer voorkomen en zelfs onbekend zijn bij een groot publiek. Het aanbod van groenten in de supermarkt en bij de groenteboer is steeds schaarser geworden. Er liggen wel het hele jaar door sperziebonen, tomaten en bloemkool, maar steeds minder groenten en kruiden die van oudsher in Nederland geteeld werden. Barbarakruid en wortelpeterselie zijn twee voorbeelden van soorten die je vooral in de winter kunt eten en ook nog eens heel gezond zijn.

Barbarakruid

“Barbarea vulgaris” is niet zo’n bekend kruidenplantje. Het wordt ook wel winterkers genoemd, omdat je het in de winter uitstekend kunt oogsten. Het lijkt in uiterlijk en smaak op waterkers. Het plantje is een bron van vitamine c en je kunt er alle kanten mee op in de keuken.

Dit plantje is familie van de tuinkers, waterkers en rucola. De blaadjes kunnen in een salade en als garnering in de soep, warme en koude schotels en op brood gebruikt worden. Het heeft een pittige smaak, net als radijsjes.

Wortelpeterselie of peterseliewortel

“Petroselinum crispum var tuberosum” ziet eruit als pastinaak: het is een 15 cm lange witte penwortel, maar smaakt kruidiger dan pastinaak.

Dit plantje is niet te verwarren met de gewone peterselie zoals we die allemaal kennen van de supermarkt. Bij wortelpeterselie gaat het juist om de wortel die zich onder de grond ontwikkelt. Deze plant kun je van maart tot juli zaaien. Vanaf oktober kun je gaan oogsten. Het kan de hele winter worden geoogst (tenzij de grond te nat wordt).

Het is lekker als warme puree (met aardappelen) of gratin, maar ook lekker om rauw te raspen en te mengen met veldsla, winterpostelein en geroosterde noten tot een vitaminerijke wintersalade. Of maak er een roomsoep van. De smaak bevindt zich tussen die van knolselderij en peterselie in en is véél lekkerder dan de zoete pastinaak. Een smaak met klasse!

Andere vergeten groenten: aardpeer, suikerwortel, kardoen, brave hendrik, kliswortel, zeekool, knolkervel, warmoes, teunisbloem, schorseneren, mierikswortel, oerpeen (wit en zwart), meirapen, ijskruid etc.

Er zijn diverse boeken geschreven over vergeten groenten. Het ene boek richt zich meer op het kweken en het andere richt zich op recepten voor vergeten groenten. Keuze te over.