Herfst Breda

Tuintips voor oktober

Het tuinieren loopt op een eindje deze maand! De herfst is nu echt begonnen en de bladeren vallen van de bomen. Het was in augustus al zichtbaar: de Christusdoorn had al geel blad in de kroon en de herfstanemonen bloeiden overal. De herfst kondigde zich vroeg aan. Deze maand maak je je tuin winterklaar.

Bloembollen

In deze tijd van het jaar kun je bloembollen planten. Koop bij voorkeur echte kwaliteitsbollen bijvoorbeeld bij www.verberghe.nl, maar ook die van de Action (100 stuks voor €2,49) zijn niet slecht. Ook die hebben een kwaliteitskeurmerk. Als je niet weet hoe diep je de bloembollen moet planten, houd dan de volgende stelregel aan: twee à drie keer de bolhoogte. Op die manier kun je volgend jaar weer van een ware bloemenpracht genieten. En denk niet alleen aan tulpen, narcissen en crocussen, ook de alliums mogen er wezen. En wat te denken van Camassia en Scilla?

Gazon

Het gazon heeft extra aandacht nodig. Maai het tot het rond de acht graden buiten is en doe het dan voor de laatste keer. Laat het iets langer dan andere keren. Dan komt je gazon beter de winter door. Haal zoveel mogelijk blad weg dat op je gazon valt: het kan schimmels veroorzaken en zorgt ervoor dat het gras geen licht krijgt. Strooi wat kalk als de pH lager dan 5 is om de zuurtegraad te reguleren. Bij de tuincentra kun je een set om de zuurgraad te meten en eventueel kalkkorrels kopen.

Planten en verplanten

Tuinplanten kunnen prima in oktober verplaatst worden, zolang het maar niet vriest. Heesters en kleine bomen kun je verplaatsen zodra ze hun blad hebben verloren, maar ook nieuwe kun je nu nog aanplanten. Wil je in de winter bloemen in je tuin, kijk dan ook eens naar de volgende planten:

  • Viburnum tinus: een krachtig groeiende heester. Groenblijvend. Bloeit reeds in het najaar.
  • Mahonia japonica – Mahoniestruik: bijzondere heester met decoratieve bladeren. Bloeit de gehele winter mits niet te veel vorst.
  • Viburnum bodnantense ‘Dawn’: een heerlijk ruikende heester. Bladverliezend. Bloeit zodra de temperatuur enkele graden boven nul komt.
  • Prunus subhirtella ‘Autumnalis’: een fijnbloemige sierkerssoort. Wordt veelal toegepast als boom.
  • Hamamelis mollis– Toverhazelaar: een prachtige heester met uitbundige bloeiwijze laat in de winter.
  • Lonicera fragrantissima – Struikkamperfolie: één van de weinige kamperfoelieachtigen als heestervorm. Heerlijk geurend.
  • Sarcococca hookeriana var.: klein groenblijvend heestertje. Na de bloei verschijnen de zwarte bessen.
  • Jasminum nudiflorun – Winterjasmijn: overdadig bloeiende klimplant. Zelfs met vorst blijven de gele bloemen aanwezig.
  • Helleborus –Nieskruid: vroegbloeiende vaste plant geschikt voor een schaduwrijke plek.

De beste tijd van het jaar om kale rozen te planten is de maand oktober. Je kunt deze online bestellen. De kweker haalt ze uit de grond, spoelt het zand van de wortels af en stuurt ze naar je op. Deze rozen kun je prima aanplanten in oktober, zolang het maar niet vriest. Zet ze wel een uurtje in het water voordat ze de grond ingaan en denk aan rozenmest en een juiste standplaats.

 

Veel succes met deze tuintips voor oktober!