Geum hybride 'Bell Bank' - Nagelkruid

Tuintips voor mei

Kon in april het tuinieren echt beginnen, dan is mei de drukste maand van het jaar in de tuin!

Nu is het de tijd om hagen in vorm te knippen, de vijver in orde te brengen, één-en tweejarigen te planten, uitgebloeide struiken te snoeien en bloembakken te vullen.

Bloembollen
De meeste bloembollen, vooral die van de vroegbloeiende tulpen, zijn bezig met afsterven. Zodra het blad volledig is afgestorven, kun je dit met de hand wegnemen. Zodra het makkelijk loslaat, is het zeker afgestorven. Het ziet er nu weliswaar slordig uit, maar het komt de bol ten goede.

Het blad van de Allium (Sierui) ziet er ook vaak vergeeld uit, terwijl de bloem nu juist mooi in bloei staat. Indien je dat slordig vindt, knip je dat tot aan de steel af. De bloem heeft er geen last van.

Voor een mooie roze/paarse border met bloembollen volgend jaar kun je Allium (Sierui), de tulp Jumbo Pink (fel roze), de tulp Queen of the Night (diep paars) en de tulp Purple Flag (paars) met elkaar combineren. Plaats daar paarse Lunaria annua (Judaspenning, let op tweejarig!) bij en je hebt een prachtige voorjaarsborder!

Gazon
De kale plekken in je gazon moeten nu langzaam met het in maart gezaaide gras dichtgroeien. Zo niet, bemest en bekalk dan je gazon. Strooi juist als er regen is voorspeld kunstmest op het gazon, dan hoef je niet te sproeien. Wacht een paar dagen en zaai dan nogmaals.

Één-en tweejarigen
Je kunt in mei alle zaden van één-en tweejarigen in de volle grond planten. Denk aan soorten zoals Papaver, Impatiens (vlijtig liesje), Anthirrium (leeuwenbekje), Dianthus barbatus (duizendschoon), Bellis perennis (madelief) etc.

En ook de binnen gezaaide eenjarigen kunnen nu in de grond worden geplant. Denk hierbij aan de Nicotiana (siertabak), Zinnia (Goudsbloem), Salvia splendens (Vuursalie) en Cosmos (Cosmea).

Voor een interessante roze border komende zomer kun je de volgende combinatie eens uitproberen: Gaura lindheimeri (Prachtkaars), Echinacea purpurea (Zonnehoed), Heliotropium arborescens (Heliotroop) en Helichrysum Gold (Kerrieplant).

Vaste planten
In mei kun je er wel van uitgaan dat planten die het nog steeds niet doen, het ook niet gaan doen. Deze planten hebben de winter niet overleefd. Overigens is dat in deze winter wel triest. Haal ze weg en plant nieuwe aan.

Vergeet daarnaast de borders niet te bemesten. Doe dat met koemestkorrels of echte koemest. Dat is het beste. Verwijder alle ongewenste zaailingen en hark de grond lichtjes, waardoor de border er ineens veel netter uitziet.

Bloembakken
Bloembakken kunnen in mei aangepast worden. Het is een mooi cadeau voor moederdag.

Prachtig voor hanging baskets of bloembak is de volgende combinatie in rood: Helichrysum petiolare Silver, Surfinia Million Bells (de oranje met rood randje) met Pelargonium peltatum (rode hanggeraniums).

Veel succes met deze tuintips voor mei!