Narcis in opkomst

Tuintips voor maart

Wat is dat toch met die eerste zonnestralen? Ze doen je van binnen gloeien. Maart is de maand waarin dat zeker gebeurt. Je ziet dat de tuin weer tot leven komt, zeker dit jaar met een voorjaar dat meteorologisch een maand voorloopt. Je kunt weer aan de slag in de tuin!

  • Een levendig tuinseizoen begint met snoeien, want snoeien doet groeien en bloeien! Vooral voor het snoeien van rozen is maart de maand bij uitstek, maar let wel op welke soort roos je in je tuin hebt. Datzelfde geldt voor het snoeien van clematis: er zijn vele soorten met eigen snoeiregels. Zodra het overdag niet meer vriest, kun je de vlinderstruik terugsnoeien naar ongeveer 40 cm boven de grond.
  • Van vaste planten kun je alle afgestorven delen wegknippen. Als er al jonge uitlopers zijn ontstaan, is nu ook het moment om de planten te scheuren en te verplanten.
  • Het gazon kan worden verzorgd: verwijder mos door te verticuteren. Zaai de kale plekken bij en geef het gazon kalk en mest. Let op dat je ecologische producten gebruikt om de natuur niet te belasten met chemicaliën. Vogels pikken kalk en mestkorrels op.

Let wel op het gezegde: “maart roert zijn staart”. Een week met veel zon en hoge temperaturen kan uitlopen in een weekend met kans op nachtvorst.