Wisselbeplanting van Joyce Oomen - Blooming Business

Tuintips voor juli

Juli, het is weer hoogzomer, juli is natuurlijk de maand van de rijkdom, al helemaal in de moestuin. Sla, sperzieboontjes, peultjes, tuinbonen, kapucijners te over! En in de tuin bloeit nu alles op zijn mooist.

Aan de andere kant komt de vakantie er weer aan. De tuin wordt dan niet onderhouden. Maak daarom in deze periode je tuin [av_textcolor color=”default”]‘vakantieklaar’[/av_textcolor]. Geef alle planten en het gazon nog een keer voldoende water en verwijder al het onkruid. Zorg voor een goede mulchlaag, zodat onkruid minder kans krijgt, vooral op open plekken. De grond droogt daar ook eerder uit en een mulchlaag voorkomt dit.

Mulchen: een laag op de grond aanbrengen van materialen die onkruid tegen gaan en tevens de structuur van de grond verbeteren. Mulchen kun je onder andere doen met landbouwplastic, karton, cacaodoppen, stro, grasmaaisel, compost, houtsnippers, champost en plantenresten.

Als vakantieganger geniet je nog meer als je tuin in bloei staat bij thuiskomst. Knip daarom de eenjarigen terug tot zichtbare jonge scheuten. Deze zullen bij terugkomst in bloei staan. Snoei vaste planten die nu bloeien ook terug, zodat ze wellicht nog een tweede bloei opleveren. Hierdoor blijven de planten tevens steviger. Planten waarvan je weet dat ze hoog worden, geef je alvast een steun, zodat ze niet omvallen tijdens je afwezigheid.

Plaats bloempotten in de schaduw en vraag iemand om ze elke dag water te geven. Zo houd je nog een mooie pot over. Geef ze ten slotte voor je vertrek wat extra voeding (lees: mest).

Wat het gazon betreft: bemesten na terugkomst. Anders groeit het gras te hard! Bij terugkomst kan het altijd nog bemest worden. Maai het vrij kort, maar niet te kort voordat je weggaat. Strooi eventueel wat compost op het gras, zodat het vocht langer behouden blijft, maar geen mest!

Succes en veel plezier op vakantie!