Voorjaar

Tuintips voor april

Het tuinieren kan nu echt beginnen!

In het algemeen geldt dat je vanaf nu onkruid regelmatig weghaalt, en jonge aanplant bij aanhoudende droogte regelmatig water geeft.

Bloembollen

In deze tijd van het jaar kun je genieten van de kleuren van voorjaarsbollen en al het groen dat weer tevoorschijn komt. Verwijder straks alle uitgebloeide bloemen van bloembollen, zodat ze geen zaad gaan vormen. Op die manier kun je volgend jaar weer van een ware bloemenpracht genieten.

Controleer of je zomerbollen van vorig jaar geen schimmels of rotte plekken bevatten. Gooi aangetaste bollen weg.

Nieuwe bloembollen voor in de zomer kunnen nog tot ongeveer half mei geplant worden.

Bemesten

Tuinplanten hebben vaak extra voeding nodig, omdat we graag een tuin vol bloemen willen (of een rijke oogst). Ze hebben extra voedingsstoffen nodig, maar niet altijd mest. Vaak is een laag compost al genoeg. Compost verbetert het evenwicht tussen grote en kleine poriën in de bodem en geeft een goede structuur aan de bodem.

Soms is het zinvol om ook mest te geven, bijvoorbeeld als de grond arm is. Kies dan voor organische mest in plaats van kunstmest. Planten groeien er rustiger door en worden steviger. Het komt langzaam vrij, dus geef het op tijd begin april.

Moestuin

In april kun je heerlijk bezig zijn in de moestuin. Maak je moestuin goed “schoon”: controleer fruitbomen op beschadigde of zieke plekken. Met dit prachtige lenteweer zijn de meeste bomen al uitgelopen en staan al in knop. Let goed op dat je ze beschermt tegen eventueel optredende nachtvorst.

Controleer de oude aanplant van aardbeien. Je kunt te groot uitgegroeide aardbeienplanten oprooien en de jongste delen daarvan opnieuw planten. Aardbeien zijn er in verschillende smaken en bloeiperioden. Wil je zo lang mogelijk van verse aardbeien genieten, kies dan voor verschillende rassen. Het ras ‘Rumba’ kun je als eerste oogsten in mei. Daarna komen ‘Sonata’, ‘Figaro’, ‘Elsanta’ en ‘Malling pearl’. Geef aardbeien voldoende water en mest. Water is heel belangrijk, anders worden de vruchten niet sappig.

Houd je van kruiden in de tuin? Zaad voor anijs, venkel, peterselie en bonenkruid mogen in de volle grond gezaaid worden!

Ook groenten zoals wortelen, bieten, selderij, prei en uien kunnen nu gezaaid worden.

Veel succes met deze tuintips voor april!