Tijd om zaden te bestellen!

Tijd om zaden te bestellen!

Tijd om zaden te bestellen!

Tijd om zaden te bestellen!

Het valt niet mee, wordt het gezonde spinazie, of toch die lekkere veldsla? Hé, wat is “Wolf” in spinazie? Even googelen, en zo wordt mijn zondagochtend gevuld met het uitzoeken van zaden voor mijn moestuin in 2018. Daar komt heel wat bij kijken:

Wat groeit wanneer? Om de lol erin te houden, wil ik natuurlijk wel in het voorjaar, zomer en in het najaar wat oogsten.

Wat is lekker?

Wat was dit jaar geen succes, wat wel?

Wanneer ga ik op vakantie, want dan kan ik niet oogsten?

Wat is leuk om te telen?

Wat heb ik nog aan zaad op voorraad?

Welke ziekten komen veel voor bij ons op het complex? Dat wordt dus geen kool i.v.m. Knolvoet!

En zo ben ik dan gekomen tot een vrij gebruikelijk lijstje van groenten die volgend jaar mijn moestuin tot een succes moeten maken. Dit is het resultaat:

Andijvie Breedblad Volhart Winter

Biet “Kogel 2 – Storuman”

Komkommer “Fitness F1 Hybride”

Paprika Ariane F1

Pompoen “Waltham Butternut”

Pompoen “Uchi Kuri”

Spinazie “Amsterdams Reuzenblad”

En ja, inderdaad geen spannende groenten, nieuwigheden of wat dan ook, hoewel de pompoen Waltham Butternut dan wel nieuw is bij de leverancier, ken ik die ook al langer van de supermarkt.

En nu, hop door naar het voorjaar, sla die winter in Nederland maar over, zeg ik!

Breda bloembollen voorjaar

Breda, goed bezig met middenbermen!

Al jaren kent de stad Breda prachtige middenbermen. De stad plant bloembollen aan die elkaar opvolgen, zoals we dat kennen van de beplantingsplannen van Jacqueline van der Kloet. Eerst komen de krokussen, snel gevolgd door tulpen, hyacinten, blauwe druifjes en narcissen. Ze wisselen  elkaar af, in kleur, hoogte en bloeiperiode waardoor twee maanden lang een wisselend beeld ontstaat, net als bij een echte bloemenweide.

December

Tuintips voor december

Het tuinieren is wel echt afgelopen nu. Dit jaar bloeien er desondanks nog steeds bloemen in mijn tuin, te weten het ooievaarsbekje Rozanne, ook bekend als Geranium Gerwat. Geranium ‘Gerwat’ bloeit in de periode mei-november met ongeveer 5 cm grote lichtblauwe tot lilakleurige bloemen met een wit hart. Geranium ‘Gerwat’ is met name populair vanwege de rijke bloei en lange bloeitijd. En dit jaar bloeit ie ook nog in december!

En de Alcea x althaea ´Park Frieden´ bloeit ook nog steeds mooi lichtroze. Onvoorstelbaar. Het is een vaste stokroos; een kruising van een stokroos met heemst. Het is een plant met mooie roze gevulde bloemen. Bloeit in juli, augustus, september, oktober en dit jaar ook nog in december!

In de tuin kun je nu nog een aantal zaken oppakken, zoals de vijver winterklaar maken. Let erop dat de vijver niet dichtvriest en dat sneeuw van het ijs afgehaald wordt. Het water wordt anders te donker.

Geniet je van vogels in de tuin, haal dan het vogelhuisje weer tevoorschijn en hang daarin vetbollen op. De laatste jaren zie je ook veel pindakaaspotten voor vogels. Let erop dat je speciaal voer gebruikt dat geschikt is voor vogels. Onze pindakaas bevat te veel zout. Dit geldt ook voor gepelde pinda’s, neem liever de ongepelde variant.

Tot slot: de donkere maanden zijn geschikt om na te denken over een nieuwe tuinopzet het komende jaar. Je kunt rustig nadenken en eventueel schetsen maken voor het komende voorjaar. Kom je er niet uit, neem dan contact op met een echte tuinontwerper.

Veel succes met deze tuintips voor december!

Gefranjerde cactus dahlia

Hebt u uw dahliaknollen al uit de grond gehaald

Dahliaknollen kunnen in de grond blijven tot de eerste vorst, maar dat hoeft niet. Wil je ze overhouden, dan is het wel aan te raden om ze uit de grond te halen. Vindt u dit teveel moeite? Dan kunt u ook het risico nemen om de dahlia’s gewoon in de grond te laten zitten en af te dekken met een laag stro. En koop volgen jaar nieuwe als het toch een strenge winter wordt.

Hoe houdt u dahlia’s over?

Knip de stengels zo’n 10 cm boven de grond af en leg de knollen eerst een week in de schuur of onder een afdak te drogen voordat ze de winteropslag in gaan. Geef ze bij het rooien meteen een label met de kleur, hoogte, naam en type mee. Leg de knollen na het drogen in een kistje en bedek ze met zaagsel of stro om uitdrogen te voorkomen. Zet de kistjes op een droge, koele plek en zorg, als dat mogelijk is, af en toe voor ventilatie.

Wie weet krijgen we een zachte winter en overleven de dahlia’s het gewoon in de volle grond!

Dahlia Wizard of Oz

Dahlia Wizard of Oz

Tuintips voor november

En dan denk je: het einde van het seizoen. Wie gaat er nu nog planten in zijn tuin zetten?

Dat zou wel eens een echte tuinier kunnen zijn, die óók van lekker eten houdt. Knoflook kan nu worden geplant. Vergeet daarbij niet dat knoflook veel wil eten, een fiks wortelgestel maakt en natte voeten haat. Daarom kun je de teentjes het beste met 15 cm tussenruimte planten in verhoogde bedjes van compostrijke aarde.

Oogsten kan nu ook nog: rozenbottels, mispels, hazelnoten, kruiden, bewaarbietjes, andijvie, veldsla, pastinaak, schorseneer, kolen, prei, knolselderij, koolraap, zuring, wortelpeterselie en aardpeer.  Ze zijn allemaal rijp in deze periode.

In je tuin zou je ook de natuur een beetje kunnen helpen. Je kunt een egelparadijs creeëren, door wat takjes en hooi in je borders te leggen. Egels houden een winterslaap van wel vijf maanden en moeten in de herfst reserves aanleggen om deze tijd te kunnen overbruggen. Ze eten slakken, kevers, torren, wormen, spinnen en andere insecten die ze kunnen vinden. Soms ook een bes. Houd je tuin niet te netjes en leg ergens een berg takken neer waar ze zich in kunnen verbergen en waar ze naar voedsel kunnen zoeken.

In deze periode moet je je ook alvast voorbereiden op de eerste nachten met vorst. Dek planten af die daar niet goed tegen kunnen. Haal al eerder planten binnen die niet tegen vorst kunnen. Plaats ze in een kas, of in een serre.

Je kunt nu nog allerlei planten planten, zolang het maar niet vriest. Dan stop je daarmee. Ook een fruitboom en een beukhaag kun je nu nog planten. Sterker nog: grote tuinveranderingen kun je nu het beste doorvoeren, dan heb je in de zomer weer een prachtige tuin en ziet niemand dat er van die kleine prille plantjes in je border staan.

Tot slot: let op de druivenranken: veel mensen weten niet hoe je ze kunt snoeien en laten hun druif maar groeien. Dat doe je als volgt: knip de zijscheuten rond kerst terug op twee ogen. Dat lijkt misschien een rare periode, maar het werkt echt!

Veel succes met deze tuintips.

November maand van de paddestoelen

November is de maand dat alles in de tuin afsterft. Voor veel mensen een trieste periode, maar is dat ook daadwerkelijk zo? Sterft de natuur af in de herfst? Of denken we dat alleen maar, omdat de bladeren van de bomen vallen, de hosta’s er vergeeld en slap bijstaan, de herfstasters volop bloeien en in elke supermarkt verkrijgbaar zijn, en niet te vergeten ook de chrysanten hun bloemen laten zien.

Als je goed kijkt, zie je in de herfst ook veel nieuw leven in de tuin: een hortensia die in het najaar al knoppen aanmaakt voor het volgend jaar. De plant staat er zelfs om bekend! Het is dan ook te hopen dat we geen strenge winter krijgen en dat de zojuist aangemaakte knoppen in de lente kunnen uitlopen.

En wat te denken van al die prachtige paddestoelen die uit de grond schieten? Word je daar niet blij van? Ze laten zich vaak alleen maar zien in de herfst. En dan ook alleen vaak zeer beperkt op één plek. Zo staan hier op de hoek van de straat grote witte paddestoelen in het gras waar twee jaar geleden een grote boom is omgezaagd door de gemeente. Die wil ik nog steeds graag op de foto zetten voor dit artikel.

Nu heb ik jammer genoeg geen verstand van paddestoelen. Ik heb wel een aantal paddestoelen gefotografeerd in het bos. Misschien weet iemand de namen ervan. Zo, ja, neem dan even contact met me op via facebook of met behulp van het contactformulier. Ik zou het erg leuk vinden om te weten wat ik heb gezien.

Paddestoel

Paddestoel

Paddestoel

Paddestoel

Paddestoel

Paddestoel

Paddestoel

Paddestoel

Paddestoel

Paddestoel

Paddestoel

Paddestoel


Komkommerkruid

Komkommerkruid, een wonderbaarlijke oude plant

Als lid van vereniging Groei & Bloei Breda kreeg ik bij het tijdschrift een zakje eetbare tuinzaden in het kader van de eerste “Nationale Tuinweek”.

En zoals een goed lid betaamt, heb ik dit zakje in mijn tuin uitgestrooid. Ik had niet veel hoop op een leuk plantje, want de grond in mijn tuin is niet goed, ronduit slecht. Één eeuwenoude plant heeft het echter toch gered met ook een klein beetje hulp van mij, overigens, maar daar kom ik zo op terug. En wat ben ik trots op deze plant! Het is een prachtplant geworden met mooie felblauwe eetbare bloemen die in de salade een beetje smaken naar komkommer, vandaar ook de naam komkommerkruid.

Pas half augustus zette de groei goed door en verschenen er meerdere grote behaarde bladeren. Deze werden echter aangevreten. En niet een klein beetje ook: een knalgroene rups trof ik aan onder een blad. Die heb ik laten zitten, en die heeft in totaal wel twee hele bladeren op. Maar ook de andere bladeren werden aangevreten, totdat ik in de schemer een keer op slakkenjacht ging. Ik heb veel kleine beige slakken in de tuin, die de hosta’s aanvreten. Per ongeluk stapte ik in het donker op iets wat leek op een vinger. Ik deed van schrik nog een stap achteruit en trapte toen voor mijn gevoel op een tweede vinger. Het bleken twee grote slakken te zijn op weg naar de border, naar de nieuwe plant.

Later bleek dat die slakken zich overdag onder de teakhouten vlonders van het terras verscholen en ’s avonds op pad gingen naar de border om zich te goed te doen aan fris groene blaadjes. En blijkbaar valt komkommer ook in de smaak bij grote dikke slakken.

Toeval dus, dat mijn komkommerkruid niet meer werd aangevreten. De plant groeide opeens snel uit tot ongeveer 60 cm hoogte en kreeg een dikke stengel van wel vier cm dik. Twee weken geleden kwamen er bloemen en moest ik Joke Vos van de Dijkgaerd vragen wat die prachtige plant was. Zij vertelde over het wonderbaarlijke eeuwenoude komkommerkruid en dat je die prima kunt eten en uit het zakje van de Nationale Tuinweek komt. Gelukkig is er nog iets uit dat zakje gekomen, uit dat verrassingszakje van Groei & Bloei!

Uit Wikipedia:

De bernagie (Borago officinalis), ook vaak komkommerkruid genoemd, is een gemakkelijk herkenbare, ruwharige, eenjarige plant met blauwe bloemen.

Borago zou van het Italiaanse “borra” komen wat “wol” betekent, verwijzend naar de dikke, grijze en korte beharing van de plant. De Romeinse Plinius schreef over deze plant ”ego Borago Daudia semper” wat vrij vertaald “ik borago breng altijd moed” betekent.

Herfst Breda

Tuintips voor oktober

Het tuinieren loopt op een eindje deze maand! De herfst is nu echt begonnen en de bladeren vallen van de bomen. Het was in augustus al zichtbaar: de Christusdoorn had al geel blad in de kroon en de herfstanemonen bloeiden overal. De herfst kondigde zich vroeg aan. Deze maand maak je je tuin winterklaar.

Bloembollen

In deze tijd van het jaar kun je bloembollen planten. Koop bij voorkeur echte kwaliteitsbollen bijvoorbeeld bij www.verberghe.nl, maar ook die van de Action (100 stuks voor €2,49) zijn niet slecht. Ook die hebben een kwaliteitskeurmerk. Als je niet weet hoe diep je de bloembollen moet planten, houd dan de volgende stelregel aan: twee à drie keer de bolhoogte. Op die manier kun je volgend jaar weer van een ware bloemenpracht genieten. En denk niet alleen aan tulpen, narcissen en crocussen, ook de alliums mogen er wezen. En wat te denken van Camassia en Scilla?

Gazon

Het gazon heeft extra aandacht nodig. Maai het tot het rond de acht graden buiten is en doe het dan voor de laatste keer. Laat het iets langer dan andere keren. Dan komt je gazon beter de winter door. Haal zoveel mogelijk blad weg dat op je gazon valt: het kan schimmels veroorzaken en zorgt ervoor dat het gras geen licht krijgt. Strooi wat kalk als de pH lager dan 5 is om de zuurtegraad te reguleren. Bij de tuincentra kun je een set om de zuurgraad te meten en eventueel kalkkorrels kopen.

Planten en verplanten

Tuinplanten kunnen prima in oktober verplaatst worden, zolang het maar niet vriest. Heesters en kleine bomen kun je verplaatsen zodra ze hun blad hebben verloren, maar ook nieuwe kun je nu nog aanplanten. Wil je in de winter bloemen in je tuin, kijk dan ook eens naar de volgende planten:

 • Viburnum tinus: een krachtig groeiende heester. Groenblijvend. Bloeit reeds in het najaar.
 • Mahonia japonica – Mahoniestruik: bijzondere heester met decoratieve bladeren. Bloeit de gehele winter mits niet te veel vorst.
 • Viburnum bodnantense ‘Dawn’: een heerlijk ruikende heester. Bladverliezend. Bloeit zodra de temperatuur enkele graden boven nul komt.
 • Prunus subhirtella ‘Autumnalis’: een fijnbloemige sierkerssoort. Wordt veelal toegepast als boom.
 • Hamamelis mollis– Toverhazelaar: een prachtige heester met uitbundige bloeiwijze laat in de winter.
 • Lonicera fragrantissima – Struikkamperfolie: één van de weinige kamperfoelieachtigen als heestervorm. Heerlijk geurend.
 • Sarcococca hookeriana var.: klein groenblijvend heestertje. Na de bloei verschijnen de zwarte bessen.
 • Jasminum nudiflorun – Winterjasmijn: overdadig bloeiende klimplant. Zelfs met vorst blijven de gele bloemen aanwezig.
 • Helleborus –Nieskruid: vroegbloeiende vaste plant geschikt voor een schaduwrijke plek.

De beste tijd van het jaar om kale rozen te planten is de maand oktober. Je kunt deze online bestellen. De kweker haalt ze uit de grond, spoelt het zand van de wortels af en stuurt ze naar je op. Deze rozen kun je prima aanplanten in oktober, zolang het maar niet vriest. Zet ze wel een uurtje in het water voordat ze de grond ingaan en denk aan rozenmest en een juiste standplaats.

 

Veel succes met deze tuintips voor oktober!

 

De gemaaide oever

Maaien moet!

De oevers staan er prachtig bij, maar dat betekent ook werk aan de winkel. Want juist als alles groeit en bloeit is het belangrijk dat de waterafvoer optimaal blijft om wateroverlast te voorkomen. Door te veel plantengroei kan een waterafvoer dichtslibben, hetgeen stank, vissterfte of blauwalg bevordert. Reden genoeg om de oevers in conditie te houden door te maaien.

Er bestaan verschillende manieren van maaien. Er wordt rekening gehouden met de dieren die om en rond het water leven. Er wordt niet overal op dezelfde manier gemaaid en er wordt gelet op het brandstofverbruik van machines.

Het Waterschap Brabantse Delta gaat nog weer verder met ontwikkelen. Zo zijn zij bezig met de proef “de kleine kringloop” waarbij boeren het maaisel van de oevers gebruiken om hun land te verbeteren. Enerzijds gunstig voor de groei van gewassen en anderzijds goed om verdroging van het land tegen te gaan. Ook wordt er zo bespaard op transport- en brandstofkosten.

Waterafvoer Westerpark Breda

Waterafvoer Westerpark Breda

Het maaisel wordt opgehaald

Het maaisel wordt opgehaald

Rudbeckia bloeit ook altijd wat later in de zomer

Tuintips voor september

De dagen worden korter, maar de temperatuur is nog steeds wel lekker in de nazomer. Het einde van de zomer heeft zich al een paar weken terug aangekondigd dit jaar met de tropische storm “Bertha” die hier het weer deed veranderen. Begin augustus bloeiden de herfstanemonen al volop. Honorine Jobert en Tomentosa lieten hun bloemen al volop zien, toen het eigenlijk nog gewoon hoogzomer was.

Het onderhoud van het gazon in september

 • Zaai nu voor het laatst de kale plekken in, de zaden kunnen nu nog ontkiemen.
 • Maai minder, want je gras groeit minder hard.

Beplanting in september

 • Verzorg de rozen: knip de uitgebloeide bloemen weg, zodat ze blijven doorbloeien tot aan de eerste vorst. Heeft uw roos bijna geen blad meer, dan is de roos aangetast met schimmels. Hier kun je vaak iets tegen doen, door extra mest of spuiten om de weerstand te verhogen.
 • Vaste planten kunnen deze maand nog verplaatst worden en nieuwe geplaatst, voordat het slechte winterweer begint.
 • Wil je nu nog bloeiende planten in je tuin: kies dan voor herfstanemonen, herfstasters, rudbeckia, heleniums, aar-ereprijs of een alcanthea: een nieuwe oersterke vaste plant die lijkt op een stokroos, maar veel meer gevuld is.

Snoeien in september

 • Knip de zogenaamde pruiken die zijn ontstaan door de voorjaarsbloei af van fruitbomen, zodat de energie van de boom in de vruchten gaat zitten. De pruiken zijn de vele nieuwe scheuten die zijn ontstaan op het snoeipunt van de lente.
 • Knip de vlinderstruik terug, zodat je een mooie volle struik overhoudt. In het voorjaar kun je hem dan verder terugsnoeien.
 • Hetzelfde geldt voor lavendel en alle andere verhoutende struiken.

Overige tips voor september

 • Zorg dat je je tuin iedere week meer winterklaar maakt, zodat je je groenafval kunt spreiden in verband met de omvang van de meestal beperkte groencontainers.
 • Bestel alvast bloembollen. Een site met kwaliteitsbollen is bijvoorbeeld www.verberghe.nl.
 • Geniet nog van de mooie dagen die in ieder geval nog deze week komen.