Komkommerkruid

Komkommerkruid, een wonderbaarlijke oude plant

Als lid van vereniging Groei & Bloei Breda kreeg ik bij het tijdschrift een zakje eetbare tuinzaden in het kader van de eerste “Nationale Tuinweek”.

En zoals een goed lid betaamt, heb ik dit zakje in mijn tuin uitgestrooid. Ik had niet veel hoop op een leuk plantje, want de grond in mijn tuin is niet goed, ronduit slecht. Één eeuwenoude plant heeft het echter toch gered met ook een klein beetje hulp van mij, overigens, maar daar kom ik zo op terug. En wat ben ik trots op deze plant! Het is een prachtplant geworden met mooie felblauwe eetbare bloemen die in de salade een beetje smaken naar komkommer, vandaar ook de naam komkommerkruid.

Pas half augustus zette de groei goed door en verschenen er meerdere grote behaarde bladeren. Deze werden echter aangevreten. En niet een klein beetje ook: een knalgroene rups trof ik aan onder een blad. Die heb ik laten zitten, en die heeft in totaal wel twee hele bladeren op. Maar ook de andere bladeren werden aangevreten, totdat ik in de schemer een keer op slakkenjacht ging. Ik heb veel kleine beige slakken in de tuin, die de hosta’s aanvreten. Per ongeluk stapte ik in het donker op iets wat leek op een vinger. Ik deed van schrik nog een stap achteruit en trapte toen voor mijn gevoel op een tweede vinger. Het bleken twee grote slakken te zijn op weg naar de border, naar de nieuwe plant.

Later bleek dat die slakken zich overdag onder de teakhouten vlonders van het terras verscholen en ’s avonds op pad gingen naar de border om zich te goed te doen aan fris groene blaadjes. En blijkbaar valt komkommer ook in de smaak bij grote dikke slakken.

Toeval dus, dat mijn komkommerkruid niet meer werd aangevreten. De plant groeide opeens snel uit tot ongeveer 60 cm hoogte en kreeg een dikke stengel van wel vier cm dik. Twee weken geleden kwamen er bloemen en moest ik Joke Vos van de Dijkgaerd vragen wat die prachtige plant was. Zij vertelde over het wonderbaarlijke eeuwenoude komkommerkruid en dat je die prima kunt eten en uit het zakje van de Nationale Tuinweek komt. Gelukkig is er nog iets uit dat zakje gekomen, uit dat verrassingszakje van Groei & Bloei!

Uit Wikipedia:

De bernagie (Borago officinalis), ook vaak komkommerkruid genoemd, is een gemakkelijk herkenbare, ruwharige, eenjarige plant met blauwe bloemen.

Borago zou van het Italiaanse “borra” komen wat “wol” betekent, verwijzend naar de dikke, grijze en korte beharing van de plant. De Romeinse Plinius schreef over deze plant ”ego Borago Daudia semper” wat vrij vertaald “ik borago breng altijd moed” betekent.